Kotiseutumuseot
 
Etusivu - Rovaniemen museot - Rovaniemen kotiseutumuseo
 
Rovaniemen kotiseutumuseo
 
Osoite: Tiedustelut: Avoinna:
Pöykköläntie 4
96400 Rovaniemi
Puh. 050 325 2017
Katso aukioloajat tästä.
Pääsymaksut:  
aikuiset 6 €, lapset ja opiskelijat 4 €
Museokortti myynnissä
Sisäänpääsy Museokortilla.

 
Tiedot:
Rovaniemen kotiseutumuseo on yksi harvoista sodalta säilyneistä tyypillisistä Kemijokivarren kantataloista. Museon päärakennus, puovi ja kaksi aittaa kuuluivat Pöykkölän tilaan, jonka Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry osti vuonna 1957. Sen jälkeen alueelle on siirretty 13 hirsirakennusta Rovaniemen alueelta. Museo avattiin yleisölle vuonna 1959.

Museo kuvastaa sata vuotta vanhaa varakasta talonpoikaistaloa siihen kuuluvine rakennuksineen. Museon kokoelmat koostuvat 1800- ja 1900-lukujen vaihteen talonpoikaisesineistöstä. Esineet liittyvät pääasiassa elinkeinoihin kuten kalastukseen, karjatalousvaltaiseen maatalouteen, metsästykseen ja poronhoitoon. 1840-luvulla rakennettu empiretyylinen päärakennus on alkuperäisellä paikallaan ja se on sisustettu peräpohjalaiseen talonpoikaistyyliin. Puovirakennuksessa on näytteillä useita esinekokonaisuuksia, jotka kertovat mm. käsitöistä ja ruokataloudesta. Puovin alakerrassa on esillä myös mielenkiintoinen valokuvanäyttely Rovaniemen historiasta.

Kotiseutumuseolla järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia. Juhannusaattona pidetään juhla lipunnostoineen, heinäkuun kolmantena sunnuntaina on Marjetanjuhla varraslohenpaistoineen, heinäkuun lopussa virsiseurat ja marraskuun alussa perinneateria Römppäpuolinen. Lisäksi joulukuussa järjestetään "Hyvä Tuomas joulun tuopi" - Tuomaan päivän puurojuhla 21.12.
Rovaniemen kotiseutumuseo sijaitsee Kemijoen varrella 3,5 km kaupungin keskustasta. Museo on avoinna yleisölle kesäisin 1.6.–31.8. tiistaista sunnuntaihin kello 12–18.

Lisätietoa:
Tarinat:
 
Sivun Alkuun
 
  Design: Content Bakery Oy  
Sivukartta